Torre Llauder la vil·la romana d'Iluro està d'aniversari, ja té 50 anys

Torre Llauder, pretén que gaudeixis del que va ser, és i pretén ser el clos més important d'Iluro.
En aquest viatge podràs navegar de forma ordenada o no, per la història del clos i podràs entrar en les seves estances si així ho desitges, tan sols has de moure el ratolí per on vulguis...i recorda que "Torre Llauder" està esperant a que la visitis personalment. Que gaudeixis...Ave amicus..

Com era com és


La villae de Torre Llauder va ser un complex agrícola de primer ordre i segurament una de les vil·les més importants de la Catalunya romana en època dels Severs. En un principi aquestes villae eren relativamnet petites i poc sotisficades, perfectament dissenyades per a acollir, amb bons resultats, les tasques agrícoles i industrials que es desenvolupaven durant la república. Més endavant, a partir del segle segon, es constata una important inversió en luxe amb l'aparició d'un sector senyorial: pars urbana, amb peristils, cambres bellament pintades, sòls de mosaic, estàtues de marbre, termes... L'aristocràcia benestant va començar a tenir un interès per reproduir al camp els models de la ciutat. Les villae copien la sumptuositat de les domus. Aquests propietaris no volen renunciar a les comoditats urbanes i les seves villaes seran luxoses, sense deixar de banda la seva pars rustica que era el nucli d'explotació agrícola.

Fotografies:
A l'esquerra es pot apreciar com està en l'actualitat la vil·la, observem al costat dret la vil·la en la seva època d'esplendor d'època dels Severs. Si us fixeu podreu observar com la fotografia aèria i la reconstrucció virtual de Francesc Riart estan ubicades espaialment de la mateixa forma, per aixì poder interpretar com un clos com el de Torre Llauder havia estat una gran vil·la romana.