Torre Llauder la vil·la romana d'Iluro està d'aniversari, ja té 50 anys

Torre Llauder, pretén que gaudeixis del que va ser, és i pretén ser el clos més important d'Iluro.
En aquest viatge podràs navegar de forma ordenada o no, per la història del clos i podràs entrar en les seves estances si així ho desitges, tan sols has de moure el ratolí per on vulguis...i recorda que "Torre Llauder" està esperant a que la visitis personalment. Que gaudeixis...Ave amicus..

Torre Llauder al segle XXI

TORRE LLAUDER LA DISTRIBUCIÓ DE LA VIL•LA SOBRE LES RESTES ACTUALS.

Podríem dir sent segurament molt agosarats que segons les inscripcions de la làpida Caius Marius Emiliaus podria haver estat el propietari de Torre Llauder durant la primera meitat del segle II, per tant la casa d’un senyor ric resident a Barcino i propietari rural a Iluro.
Imaginem que Torre Llauder és una casa d'avui dia i que al jaciment arqueològoc hi viu el sr. Marius. Avui al sr. Marius Emilianus està a Mataró ha viatjat des de Barcino per a parlar de negocis a Iluro. L’ha vingut a veure un amic de la ciutat, després d’haver entrat a la casa per la porta central situada enfront de la platja, es dirigeix cap al patí (10) però abans gira a l’esquerra i camina uns metres pel peristil (9)... Marius la font central és magnífica, li diu en Cornelius, doncs quan t’ensenyí la nova adquisició.... respon en Marius. Els dos caminant per pòrtic arriben al passadís (6) vine passa per l’oecus, li diu en Marius al seu convidat. Caminen uns metres i els dos entren en una gran sala (2), magnífic el mosaic, aquests colors estan de moda Marius, comenta en Cornelius, saps que vull comentar-te un negoci... i els dos surten del triclinum i caminen cap al tablinum (5) on Marius té uns


documents per ensenyar a Cornelius aprofitant l’ocasió per mostrar-li també els nous mosaics de les habitacions (7) (8)... tens raó aquest negoci crec que ens serà rendible, Màrius els nostres vins tenen sortida a la Gàl•lia i crec que fins tot ens podem fer amb mercat a Roma...Els dos personatges segueixen parlant, surten de l’habitació i es dirigeixen cap a les latrines (20), els dos homes no paren de parlar asseguts fan les seves necessitats.... Cornelius que tal si fem uns exercicis i després ens banyem, comenta Marius, perfecte. Així que els dos homes surten cap al peristil (9) desprès d’haver-se canviat a l’apodytherium (13) comencen a fer una petita lluita lliure. Després d’una estona de suar, entren de nou als vestidors (13) i inicien el bany a les termes, vine Cornelius t’ensenyaré la meva gran piscina per als banys freds (14)... després d’una estona passen als banys tebis (15) i finalment als banys calents (16).
-Cornelius li comenta a Màrius: bona gent tens preparant aquests banys.
-Marius li contesta: el meu hipocaust (18) és de magnífica qualitat i escalfa l’aigua ràpidament i els servents treballen de forma molt còmoda des l’ habitació de les termes (19) (17).
Dit això els dos interlocutors s’aixequen, es posen els calçons i la túnica de fil amb mànigues s’estrenyen el cinturó i tornen al triclinum on el servei ha preparat un magnífic sopar. Els dos homes segueixen parlant de negocis, reposen sobre al divan i comencen a sopar...