Torre Llauder la vil·la romana d'Iluro està d'aniversari, ja té 50 anys

Torre Llauder, pretén que gaudeixis del que va ser, és i pretén ser el clos més important d'Iluro.
En aquest viatge podràs navegar de forma ordenada o no, per la història del clos i podràs entrar en les seves estances si així ho desitges, tan sols has de moure el ratolí per on vulguis...i recorda que "Torre Llauder" està esperant a que la visitis personalment. Que gaudeixis...Ave amicus..

Latrinae

Les latrines es troben al costat dels banys, la seva configuració espacial s'estructura tenint en compte dues raons, una primera higiènica la d'evitar els mals olors i una atra respon a l'aprofitament de l'aigua sortint dels banys. Les latrines es construïen sobre una claveguera, eren uns bancs amb forats per seure-hi de pedra, marbre o fusta.
A Torre Llauder no han quedat restes, però copiant models romans s'han pogut reconstruir en la seva forma i funció. Eren doncs comunitaris i havien de tenir o un regueró d'aigua per netejar-se tot just davant del banc o una pica rentamans situada al costat de l'entrada.
A l'època de màxim esplendor imperial, les latrines públiques eren llocs on els ciutadans es citaven, xerraven o acudien per a veure si algú els convidava a menjar. Al mateix temps gaudien d'unes comoditats per a nosaltres innecessàries i estaven decorades de forma sorprenent. Al voltant de l'elegant hemicicle o del rectangle del seu traçat, l'aigua corria sense parar per uns recs situats davant de seients amb una taula emmarcada per consoles esculpides en forma de dofí que servien de suport i separació. Era freqüent que sobre les consoles hagués fornícules ( cavitats a la paret) amb escultures d'herois o divinitats.


Reconstruccions virtuals:Ferran Bayés.