Torre Llauder la vil·la romana d'Iluro està d'aniversari, ja té 50 anys

Torre Llauder, pretén que gaudeixis del que va ser, és i pretén ser el clos més important d'Iluro.
En aquest viatge podràs navegar de forma ordenada o no, per la història del clos i podràs entrar en les seves estances si així ho desitges, tan sols has de moure el ratolí per on vulguis...i recorda que "Torre Llauder" està esperant a que la visitis personalment. Que gaudeixis...Ave amicus..

Balnea

Són els banys privats, en contraposició de les termae que eren els banys públics romans. Els orígens es remunten a l'antiga Grècia, i ja en el segle III aC els romans n'havien copiat el costum d'incloure'ls als seus habitatges. L'alternança entre la calor i el fred explicava, des del punt de vista mèdic i científic, el gust dels romans pels balnea. Per això, des de finals del segle I aC, la gent utilitzava els banys, tant per rentar-se com per mantenir el seu equilibri i estat físic. Així les tres sales indispensables per prendre els banys són la dels banys freds o frigidarium, la dels banys tebis o tepidarium i la dels calents o caldarium.
El bany fred es prenia en una piscina que solia ser la més gran del conjunt, i sobresortia de la planta de la casa, la qual cosa afavoria la temperatura baixa.
De la sala dels banys freds es passava a la dels banys tebis, on hi havia una petita piscina.
Dels banys tebis es passava a la sala dels banys calents, alimentada pel sistema de calefacció o hypocaustum. A Torre Llauder, les diferents piscines, estan disposades de forma rectilínia, com és característic en aquest tipus de construcció rural. L'accés als banys no és gens clar.
El costum de prendre els banys precedits d'alguna pràctica física, exercicis gimnàstics, jocs de pilota o algun tipus de lluita esportiva procedia del món grec. Les villae podien tenir fins i tot palestra o gimnàs, però a Torre Llauder possiblement aquests elements de cultura física tindrien lloc a la zona del peristil.
Si ens posen en la pell d'uns dels habitants de Torre Llauder, per a fer-nos un bany ens trauríem la roba al vestidor o apodytherium i seguidament passaríem al peristil per fer un exercicis, després entraríem al tepidarium, una estança entre 25 i 30 graus C amb humitat baixa i una banyera (labrum) d'aigua tèbia per tal d'adaptar el cos a la calor, en la qual també podríem rebre un massatge amb olis perfumats i que ens prepararia per a passar al sudatorium, una sala entre 50 i 70 graus C amb vapor per tal que transpirés la pell, que netejaríem oportunament al caldarium, amb una banyera amb aigua a uns 50 graus C. Per netejar la pell rascaríem amb l'strigilis.
Finalment, al frigidarium, a temperatura ambient, trobaríem una piscina d'aigua freda (natatio), que anirà bé per tancar els porus de la pell. Donada la gradació de temperatura de les diferents estances, caldria utilitzar sandàlies amb sola de fusta per evitar cremades.

En aquestes tres imatges podem observar la configuració de l' hypocaustum de Torre Llauder.














Reconstruccions virtuals
:Ferran Bayés.