Torre Llauder la vil·la romana d'Iluro està d'aniversari, ja té 50 anys

Torre Llauder, pretén que gaudeixis del que va ser, és i pretén ser el clos més important d'Iluro.
En aquest viatge podràs navegar de forma ordenada o no, per la història del clos i podràs entrar en les seves estances si així ho desitges, tan sols has de moure el ratolí per on vulguis...i recorda que "Torre Llauder" està esperant a que la visitis personalment. Que gaudeixis...Ave amicus..

Peristylum

El peristil era un pati envoltat de columnes, originari de la cultura grega que es va anar agregant a l’arquitectura romana. En època augusta, la part sud del peristil de Torre Llauder no ens mostra restes, però segurament també estaria porticada, si tenim en compte que en aquesta area es trobava l’entrada principal de la casa. Amb les reformes del període Sever el peristil segurament va quedar tancat en alguns dels seus flancs, com l’ala nord, quedant com un passadís tancat a l’exterior sense columnata, potser per tancar la zona dels banys a l’exterior. Possiblement amb aquest tancament es volien resguardar del fred hivernal i deixar una palestra o gimnàs tancat. A la banda que dona entrada a les habitacions o aules de l’ala oest es va aixecar un muret on possiblement reposaven unes noves columnes.
El peristil estava pavimentat en època dels Severs, amb mosaic del qual es conserven 12,5 metres amb una amplada de 2 metres, que era la que tenia el corredor. En època baix imperial es va malmetre part del mosaic al reconvertir l’aula 3 en zona de dipòsits.
Tanmateix es va trobar, en les excavacions de 1963, un esquelet, que a l’igual que els trobats en l’aula 3, ens informa del possible final tràgic de la villae. Com passa amb els mosaics de la resta de la vil•la, també s'observen els desperfectes provocats de forma circular (fosses efectuades en època alto-medieval i petites foses rectangulars efectuades pel conreu un cop la vil•la va quedar sepultada per la terra.
Fent una mica d’història general sobre la funció dels peristil a les cases romanes , podem dir que el peristil i la seva construcció donava informació de l'estatus econòmic del seus propietaris. Aquests patis es van posar de moda en les cases urbanes, les domus i posteriorment les vil•les també les van incorporar a la seva arquitectura. Podem dir que el peristil servia com de distribuïdor intern de la casa, ja que les habitacions donaven al pati porticat. Aquesta estructura donava un espai protegit de l’exterior i intentava donar consonància amb la natura a traves del jardí i la llum, un espai obert a l’aire lliure, lloc d’esbarjo i trobada de tots els habitants de la família.
El jardí ens ho podem imaginar envoltat de plantes i arbres, amb alguna font o estanc amb bancs per seure, amb estàtues... A Torre Llauder, es troben vestigis que indiquen la possible ubicació d’una piscina o font al centre del jardí, que podria tenir una funció ornamental, ja que devia quedar davant l’entrada principal de la casa que es trobaria en la part central del costat sud del peristil. A la part est del jardí, on es troba actualment el pàrquing de vehicles perpendicular al mar, la casa devia tenir una altra ala de construcció, de la qual no se sap res ja que la seva estructura va ser arrasada i només tenim vestigis d’un pou i les clavegueres.

Reconstruccions virtuals: Ferran Bayés.