Torre Llauder la vil·la romana d'Iluro està d'aniversari, ja té 50 anys

Torre Llauder, pretén que gaudeixis del que va ser, és i pretén ser el clos més important d'Iluro.
En aquest viatge podràs navegar de forma ordenada o no, per la història del clos i podràs entrar en les seves estances si així ho desitges, tan sols has de moure el ratolí per on vulguis...i recorda que "Torre Llauder" està esperant a que la visitis personalment. Que gaudeixis...Ave amicus..

Què és Torre Llauder?

Aquest conjunt arqueològic està situat dins del terme municipal de Mataró, al lloc conegut com el “Pla d’en Boet” a l’avinguda del President Lluís Companys.
Queda al costat esquerre de la sortida de l’Autopista C-32 i de la carretera N-II, direcció Mataró. Les seves coordenades geogràfiques són 2º 26’ 08’’de longitud i 41º 32’ 00’’ de latitud. La vil·la s’assentava a les afores d’Iluro a uns 1250 m de l’antic nucli urbà d’època romana, en una plana davant del Mediterrani, entre els 5 i 10 m d’altura sobre el nivell del mar, a mig quilòmetre de l’actual línia de costa i a uns 650 m de la Via Augusta. Construïda sobre un terreny rebaixat en terrasses i compost d’argiles, sorres i conglomerats del Quaternari.
La part més alta del jaciment està situada sobre una gruixuda capa de sorres mentre que la part baixa, situada a uns 7 m de desnivell, s’assenta sobre argiles. El nom del jaciment li ve donat per la seva localització a l’interior de les parcel·les de conreu de la casa pairal deTorre Llauder.

Aquesta masia o casa pairal que va ser enderrocada als anys setanta, comprenia un edifici noble bastit al S.XVIII, propietat de la família Llauder, antic llinatge, el membre més important del qual fou el general Manuel Llauder i Camín, que per acció militar li fou atorgat el títol nobiliari de Marqués de la Vall de Ribes. Adossat a l’edifici s’hi conservava una torre de defensa, de planta circular, datada del S.XVI.

Passat

Torre Llauder és un bon exemple de com eren i com funcionaven les vil·les durant el principat d'August, a la Tarraconense, on s'implantà un sistema de poblament rural dispers d'origen itàlic: les villae. Podem emmarcar el naixement de Torre Llauder en algun moment republicà. Les vil·les permetien un aprofitament total dels recursos naturals, ja sigui agricultura, pastura i bosc, es comercialitzava l'excedent dels productes que obtenien, i fins i tot alguna d'elles comptava amb tallers d'artesania i podríem dir que també de petites indústries que facilitaven el desenvolupament de les seves manufactures. Torre Llauder tenia les dependències i els serveis que necessitaven els seus residents, des dels senyors als esclaus. Alhora era un centre econòmic autosuficient. Entre finals del segle I aC i la primera meitat del IdC, s'especialitzà parcialment en la producció i la comercialització de vi, per a la qual cosa fabricà les seves pròpies àmfores, algunes de les quals s'han localitzat a les Balears, França i fins i tot a Itàlia. Tanmateix també era productora de ceràmiques i vidres que es distribuïen a la ciutat i a la comarca.

Torre Llauder era la residència d'un grup familiar, dels seus servents i esclaus.
Aquestes villae variaven en les seves característiques arquitectòniques i mides depenent de la capacitat econòmica, la posició social, el refinament i la cultura dels seus propietaris. En aquest cas concret ,podem afirmar que la masia catalana podria prendre's com a exemple de perduració d'aquesta forma de poblament rural. Moltes masies medievals i ermites es cosntruïen sobre les restes de les vil·les romanes.

El que coneixem de Torre Llauder és només una petita part d’un gran conjunt residencial, per tant es obvi pensar que la vil•la s’estenia per tota l’àrea dels voltants. La vil•la constava d’un gran sector central d’habitacions distribuïdes al voltant de dos grans patis, un de caire residencial i un altre de caire rústic. Es van poder documentar abans de la seva destrucció, dos fons a la part dreta del jaciment (en l’actual pollancreda), també en aquesta zona es van destruir un conjunt d’habitacions que constitueix un segon nucli residencial noble de la vil•la. Les seves parets estaven decorades de forma similar a les aules 1,2,3, potser es tracta de la part residencial en època republicana, en la qual l’atrium i les aules 1,2,3 i habitacions properes estaven ocupades pel taller d’àmfores, o potser va ser la residencia de l’encarregat de l’explotació agrícola, però no tenim elements per saber a quina fase pertany i per tant per saber la seva funció.
La zona que actualment ocupa el pàrquing públic, tot just darrera del peristylum, va ser excavada de forma molt parcial i lleugera, es van documentar en aquesta zona uns trams de claveguera, quatre forns d’una important industria de vidre que va posseir la vil•la, amb unes naus de magatzem, al nord d’aquestes restes un abocador d’escombraries, que es va excavar en la seva part posterior l’any 1982 i va donar materials tardo-romans i post-romans i fonts d’un pou, al costat de l’abocador restes d’un dipòsit.
Amb totes aquestes restes arqueològiques ens podem fer una idea de la magnitud de la vil•la i de la seva importància com a centre d’explotació agrícola. Així podem parlar d’una zona d’àrea de superfície construïda d’uns 125 per 55 metres.

Torre llauder en l'antiguitat

Podem afirmar que la romanització del territori ibèric de la Laietània, iniciada al segle II aC, va comportar una transformació del paisatge rural, que fins a aquells moment havia estat desocupat. Es comecen a parcel·lar els terrenys, la qual cosa va servir per a un control fiscal
més efectiu. Amb uns terrenys rurals repartits i disseminats es necessitava un centre administratiu, Iluro podem dir que va ajudar a administrar aquest territori. Iluro es fundà sobre el 80-70 aC, en un moment de desenvolupament de la indústria del vi on les villae com Torre Lluder jugaren un paper fonamental.
L'ocupació més antiga del lloc de la qual tenim informació a partir dels vestigis arqueològics daten de la segona meitat del segle I aC i correspon a unes construccions modestes, les restes de quatre forns un dels quals fabricava àmfores per envasar, transportar i comercialitzar el vi que es produïa a l'explotació agrícola.
La vil·la tenia uns 17.000 m2 d'edificacions, les restes que s'han conservat corresponen al principal sector residencial construït al segle I dC sobre l'antiga terrisseria.Per les seves característiques, la vil·la devia ser la residència d'un ric i important propietari.

L'enderroc i la recuperació

Durant el mes de febrer de 1970 es va dur a terme l’enderroc. La Torre Llauder i casa annexa, es va enderrocar tot i trobar-se dins l’Inventari de Protecció del Patrimoni Cultural Europeu en concepte d’arquitectura militar.

Present

En aquest apartat abordarem les diferents excavacions portades a terme al jaciment.

Les excavacions als anys 60.

L'any 1961 es van efectuar unes primeres prospeccions del terreny. Cal tenir en compte que les excavacions dirigides per M. Ribas i dutes a terme per membres de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró no van seguir un mètode estratigràfic rigorós i, segons relata el seu director, la majoria d’estrats estaven força remenats. El 31 de març de l’any 1961,La Delegació Local d’Excavacions Arqueològiques de Mataró, sota la direcció de M. Ribas i Bertran va efectuar unes primeres prospeccions del terreny, amb el consentiment del propietari de la finca el Sr. Valentín Rodón. Els resultats van ser positius, localitzant al costat nord de la finca, a uns 70 cm de profunditat, un mosaic de tessel·les de marbre en blanc i negre, amb un dibuix geomètric format per cercles que es sobreposen en segments corbats, situat a l’angle sud de l’atri de la vil·la romana. Aquest va ser el punt de partida de l’excavació, a partir de llavors i durant nou anys consecutius els treballs d’excavació es van anar desenvolupant intermitentment. L’excavació fou autoritzada oficialment per l’Ordre de la Direcció General de Belles Arts en data del 4 de novembre del 1963.
La segona etapa d’excavacions (Ordre de la Direcció General de Belles Arts de 23 de juny de 1969), es va realitzar amb motiu d’uns importants rebaixos que va fer el Ministeri de l’Habitatge per tal de preparar la infraestructura d’un futur polígon anomenat “Espartero”. Aquestes circumstàncies exigiren posar al descobert el màxim de parets possibles a fi de fixar el perímetre del jaciment.En primer lloc es va excavar l’atri i l’impluvi, a continuació es van descobrir diverses estances residencials distribuïdes al voltant de l’atri i decorades totes elles també amb mosaics.L’any 1963, a tocar del passadís s’hi va descobrir un esquelet humà sobre el mosaic del peristil.A més de la part residencial de la vil·la també es van descobrir les restes d’un taller de fabricació d’àmfores, que produïen les formes Dressel 1 i, majoritàriament, la forma Pascual , vinculades a la producció del vi laietà. Dels tres forns excavats, actualment només se’n conserva un,s’hi van excavar els banys privats de la vil·la, amb les tres estances (frigidarium, tepidarium i caldarium).Al nord dels banys descrits, es va excavar una estança de dimensions més reduïdes a la qual M. Ribas va atribuir la funció de magatzem de llenya, però que podria ser utilitzada com a cambra de serveis. Al nord del conjunt termal es van excavar unes latrines la banda oriental del conjunt residencial descrit més amunt, es van descobrir un seguit d’habitacions.

Les noves excavacions als anys 80.

En aquest apartat explicarem les excavacions i les troballes més importants durant aquest anys.

Futur


El clos arqueològic de Torre Llauder està encarant el seu futur amb ànims de desenvolupament i pervivència.
Les institucions han posat fil a l'agulla i han començat uns projectes realment ambiciosos, que tenen en compte dos eixos bàsic d'actuació, d'una banda recuperar els mosaics degradats pels temps amb noves tècniques de conservació i d'altra excavar tot el jaciment que actualment està inserit en el perímetre dels murs.

Els nous projectes

TORRE LLAUDER ENCARA EL SEU FUTUR

Una carpa tèxtil provisional serveix per protegir de la intempèrie el clos arqueològic de la vila romana de Torre Llauder, especialment els seus mosaics. És una estructura provisional a la qual se li ha calculat entre 12 i 15 anys de vida útil que cobrirà una superfície de 465 m2 i que prioritza la protecció de les sales de l’antiga vila romana que contenen mosaics al terra. La carpa s’aguanta per un sol masteler que es recolza en una paret no patrimonial del jaciment, i amb 14 punts d’ancoratge. La carpa té una alçada d’uns vuit metres per aguantar les ràfegues de vent.
El projecte executiu de la coberta, ha requerit una inversió aproximada de 200.000 euros que pagarà el consistori mataroní.
Aquesta carpa, abans de la seva construcció va rebre el vist-i-plau del Consell del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat. La carpa es va construir entre el desembre de 2009 i l'abril de 2010, la seva col•locació va ser ràpida aproximadament uns 3 dies a principis del mes d’abril, on tècnics del museu van supervisar els treballs de col•locació i sustentació de la nova estructura.
Amb la carpa col•locada ja es poden començar a restaurar els mosaics, que s’han vist afectats pel fet d’estar a l’aire lliure des de que es van descobrir, ja fa més de 40 anys Encara que restaurats a la dècada dels 80 amb tècniques que en aquells temps eren les més adequades i modernes, els mosaic no han resistit com s’esperava les inclemències meteorològiques.
La restauració d’aquests mosaics, forma part del Pla director del jaciment arqueològic, que en la seva fase final inclou la museïtzació del recinte. Ja fa temps que s’estan excavant zones noves i la intenció dels tècnics arqueològics i museístics és excavar la major part del clos. La nova fase que s’ha d’iniciar després del cobriment es concentrarà en la zona del peristil o jardí. Amb l’ajuda de paleobotànics, la idea és trobar prous elements que permetin reconstruir l’antic jardí de la vil·la per fer-lo visitable, intentant trobar tant elements materials com biològics, per saber per exemple quin tipus d’elements botànics es van plantar a la vil•la, aquesta tasca s’està fent a partir d’un projecte conjunt del Museu de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona. Un cop treballat el clos en la seva totalitat es determinarà la cobertura permanent per al jaciment.
És aquesta fase complexa i costosa, tant en recursos com en temps per això segurament durarà uns anys, parlem d’un plantejament a molt llarg termini, tanmateix la restauració dels mosaics tenen un cost aproximat de 300.000 euros. No sabem com repercutirà la crisi actual en els nous pressupostos públics, però molt probablement endarrereixi aquest ambiciós projecte.

Com era com és


La villae de Torre Llauder va ser un complex agrícola de primer ordre i segurament una de les vil·les més importants de la Catalunya romana en època dels Severs. En un principi aquestes villae eren relativamnet petites i poc sotisficades, perfectament dissenyades per a acollir, amb bons resultats, les tasques agrícoles i industrials que es desenvolupaven durant la república. Més endavant, a partir del segle segon, es constata una important inversió en luxe amb l'aparició d'un sector senyorial: pars urbana, amb peristils, cambres bellament pintades, sòls de mosaic, estàtues de marbre, termes... L'aristocràcia benestant va començar a tenir un interès per reproduir al camp els models de la ciutat. Les villae copien la sumptuositat de les domus. Aquests propietaris no volen renunciar a les comoditats urbanes i les seves villaes seran luxoses, sense deixar de banda la seva pars rustica que era el nucli d'explotació agrícola.

Fotografies:
A l'esquerra es pot apreciar com està en l'actualitat la vil·la, observem al costat dret la vil·la en la seva època d'esplendor d'època dels Severs. Si us fixeu podreu observar com la fotografia aèria i la reconstrucció virtual de Francesc Riart estan ubicades espaialment de la mateixa forma, per aixì poder interpretar com un clos com el de Torre Llauder havia estat una gran vil·la romana.

Torre Llauder entre els segles I ac i VI dc

Com hem comentat la vil•la va tenir una època dilatada en el temps, època republicana, alt i baix imperial. Les noves descobertes en el terreny dels coneixements arqueològics, han fet per exemple que unes singulars peces ceràmiques i l’amortització de les fosses qualificades a priori com de l’alta edat mitjana, hagin estat datades vers el baix imperi, fa que s’hagi de reconsiderar el moment final de Torre Llauder.
Tanmateix el moment final es pot suposar de forma violenta, per algun moment de saqueig amb incendi i assassinat, tres esquelets trobats amb posicions no naturals i restes cremades damunt del paviment dels mosaics poden fer albirar un final tràgic de Torre Llauder.
Hem de tenir present que en totes aquestes fases ens estem referint al sector central de la casa que es el que coneixem, és a dir el que es veu excavat, el sector residencial, la resta de la vil•la, que devia envoltar el peristil pel sud i per la zona est, les construccions de caire rústic que sabem que existien a l’oest i altres possibles dependencies de tipus industrial i agrícola, no sabem ni a quina fase pertanyen ni gairebé res del seu aspecte.

Així les excavacions realitzades han permès establir cinc fases cronològiques en la seva evolució:

Primera fase: Època republicana.
El taller d’àmfores.
De la vida inicial del jaciment a la República en sabem poca cosa. La trobada superficial de ceràmiques del segle I aC, indiquen que la vil•la es va fundar en aquell moment. Però sense saber la seva ubicació exacta ni les seves característiques arquitectòniques. Però si que s’han pogut documentar les restes d’una de les seves dependències: un taller de fabricació d’àmfores, vinculades a la producció vinícola de la zona laietana. S’han trobat quatre forns situats sota la planta de la vil•la. Una planta que en aquesta primera fase a més dels forns s’estructurava amb alguna construcció de la qual en queda algun tram molt fragmentat de paret.

Segona fase: Època agustiniana.

La construcció.
Només tenim un petit sector de la vil•la, la part central, que seria el de l’actual clos, l’altre va ser destruït i deficientment excavat per tant és fa complicat ubicar-lo en el temps. En època d’August es data la construcció de les estructures de la vil•la, que molt possiblement es van desenvolupar creixent considerablement. Tenim un sector residencial, són grans habitacions (aula 1,2,3) al voltant d’un distribuïdor (atrium) que connectava també amb el peristil i jardí (peristylum), a la part nord d’aquestes habitacions nobles trobem els banys (balneae).

Tercera fase: Època severa.
La reforma.
Podem dir que és l’època d’esplendor de la vil•la romana, durant la dinastia dels Severs. Així , a Torre Llauder des de finals del segle II i començament del III dC, s’executa una gran rehabilitació. Així el distribuïdor inicial passa a ser un atrium amb una bassa ornamental central i al centre d’aquest atrium una font brolladora d’aigua sense cisterna inferior.
De l’atri s’accedia a l’esquerra a la gran sala de recepció (aula 1), potser la sala més noble, això ho demostra el fet de que estava aixecada un graó més alt de nivell respecte l’atri, el paviment és el més artístic de tota la casa. L’atri també donava a l’habitació al costat a la recepció (aula 2) que es va engrandir fins a semblar-se a la seva habitació oposada (aula 3), fent d’auesta manera una planta més harmònica i simètrica. Aquest sector de la casa estava decorat amb rics paviments de mosaics (opus tessellatum), revestiments de plaques de marbre i decoració a les parets de pintura i estucs en relleu. També els banys (balneae) van sofrir reformes, però no es poden datar, per tant les reformes esmentades podríem no pertànyer a aquesta fase. L’aspecte general en aquesta època és el que han volgut recuperar les obres de restauració del jaciment, així alguns dels paviments restaurats donen fe d’aquesta fase.

Quarta fase: Baix Imperi.
La reutilització.
En aquesta època, la vil•la experimenta un procés de decadència. La vil•la senyorivola i les seves estances residencials pasen a ser d’us agrícola. L'única habitació que conserva les seves peculiaritats és la gran sala de recepció ( l’aula 1) a la qual probablement al segle IV dC s’hi va afegir una capçalera semicircular o absis que fa pensar que es podria haver convertit en basílica, això ho pensen alguns arqueòlegs però no podem confirmar aquests extrems, per tant podem dir que l’absis formaria part del menjador i de les noves modes romanes constructives i canvis en la cultura del menjar romà. En algun moment l’aula 2 es va transformar en un magatzem de grans atuells ceràmics per emmagatzemar queviures, sent aquets extrets en el segle VI dC. Tot fa pensar que l’aula 3 es va reconvertir en usos industrials i agrícoles, amb la construcció de dos dipòsits. Tanmateix a la zona del peristil davant de l’aula 3, es va trobar un petit dipòsit (que destrosa el mosaic) que fa pensar la seva reutilització amb finalitats semblants als de l’aula 3.

Torre Llauder al segle XXI

TORRE LLAUDER LA DISTRIBUCIÓ DE LA VIL•LA SOBRE LES RESTES ACTUALS.

Podríem dir sent segurament molt agosarats que segons les inscripcions de la làpida Caius Marius Emiliaus podria haver estat el propietari de Torre Llauder durant la primera meitat del segle II, per tant la casa d’un senyor ric resident a Barcino i propietari rural a Iluro.
Imaginem que Torre Llauder és una casa d'avui dia i que al jaciment arqueològoc hi viu el sr. Marius. Avui al sr. Marius Emilianus està a Mataró ha viatjat des de Barcino per a parlar de negocis a Iluro. L’ha vingut a veure un amic de la ciutat, després d’haver entrat a la casa per la porta central situada enfront de la platja, es dirigeix cap al patí (10) però abans gira a l’esquerra i camina uns metres pel peristil (9)... Marius la font central és magnífica, li diu en Cornelius, doncs quan t’ensenyí la nova adquisició.... respon en Marius. Els dos caminant per pòrtic arriben al passadís (6) vine passa per l’oecus, li diu en Marius al seu convidat. Caminen uns metres i els dos entren en una gran sala (2), magnífic el mosaic, aquests colors estan de moda Marius, comenta en Cornelius, saps que vull comentar-te un negoci... i els dos surten del triclinum i caminen cap al tablinum (5) on Marius té uns


documents per ensenyar a Cornelius aprofitant l’ocasió per mostrar-li també els nous mosaics de les habitacions (7) (8)... tens raó aquest negoci crec que ens serà rendible, Màrius els nostres vins tenen sortida a la Gàl•lia i crec que fins tot ens podem fer amb mercat a Roma...Els dos personatges segueixen parlant, surten de l’habitació i es dirigeixen cap a les latrines (20), els dos homes no paren de parlar asseguts fan les seves necessitats.... Cornelius que tal si fem uns exercicis i després ens banyem, comenta Marius, perfecte. Així que els dos homes surten cap al peristil (9) desprès d’haver-se canviat a l’apodytherium (13) comencen a fer una petita lluita lliure. Després d’una estona de suar, entren de nou als vestidors (13) i inicien el bany a les termes, vine Cornelius t’ensenyaré la meva gran piscina per als banys freds (14)... després d’una estona passen als banys tebis (15) i finalment als banys calents (16).
-Cornelius li comenta a Màrius: bona gent tens preparant aquests banys.
-Marius li contesta: el meu hipocaust (18) és de magnífica qualitat i escalfa l’aigua ràpidament i els servents treballen de forma molt còmoda des l’ habitació de les termes (19) (17).
Dit això els dos interlocutors s’aixequen, es posen els calçons i la túnica de fil amb mànigues s’estrenyen el cinturó i tornen al triclinum on el servei ha preparat un magnífic sopar. Els dos homes segueixen parlant de negocis, reposen sobre al divan i comencen a sopar...




Mataró romana

La ciutat d’Iluro va ser fundada pels romans cap a l’any 80-70 aC, en un promontori natural. La ciutat va tenir unes dimensions d’unes 8 hectàrees. Quan es fundà la ciutat els carrers van ser traçats a partir de la planificació urbanística típica dels quarters romans, a partir de dos vials creuats, el cardo maximus, d’orientació nord-sud i el decumanus maximaus d’orientació est-oest. Els altres carrers es disposaven en forma de quadricules paral•leles (els cardines i els decumani minores). També es van construir les muralles defensives, amb torres i portes fortificades, per tant Iluro posseïa un sistema defensiu complex que es va utilitzar fins al segle V dC, també tenia un gran mercat porxat i una gran cisterna d’aigua, aquesta era la distribució inicial durant el segle I aC, en època republicana.
La ciutat estava delimitada pel sud i per l’est per dos desnivells naturals del terreny d’uns 8 metres d’altura (actualment els carrers de la baixada de les Escaletes, baixada de les Espenyes, carrer de Sant Simó i baixada d’en Narcís Feliu de la Penya) i a ponent, per una riera ( l’actual Riera).
És en època d'August quan la ciutat viu els seus moment d’esplendor i prosperitat, com a tot l’imperi, entre finals del segle I aC i el segle II dC. Així durant el principat d’August Iluro obtingué l’estatut jurídic de municipum, el Senat dona el règim jurídic anàleg al de Roma, i per tant als ciutadans d’Iluro el dret de ciutadania. Els habitants posseeixen les seves terres, i no hi ha propietat col•lectiva sinó individual, excepte alguns prats i muntanyes. Es van fer monuments i obres importants que embellien la ciutat com la gran font pública. Per fer-nos una idea de com eren els carrers d’Iluro a l’actual carrer de la Palma es trobava un cardo minor com a carrer secundari, aquest tenia una amplada de 5 metres amb claveguera central, voreres i una petita font adossada a una de les façanes del carrer.
A Iluro arribaven productes manufacturats d’arreu de l’imperi: vins itàlics, gals i orientals, oli del nord dÀfrica, oli i salaons del sud d’Hispània...Les transaccions comercials es controlaven des del mercat central d’abastament, un edifici públic i possiblement de caire monumental, situat a la plaça Xica, als carrers Sant Cristòfor i d’en Xammar. Iluro també posseïa les seves botigues, les tabernae, que es situaven en les plantes baixes de les cases dels carrers principals i solien tenir dues estances, una com a magatzem i altra com a botiga, les plantes superiors eren destinades a habitatge, a l’actual carrer Pujol i antic cardo maximus en trobem una al costat d’un thermopolium (establiment de menjar i beure). La zona residencial d’Iluro estava situada al llarg del decumanus maximus, eren les domus com la del Dofins en l’actual plaça Gran i una altra al carrer de la Palma. Eren domus benestants, amb els seus peristils al voltant dels quals s’organitzava la vida dels Iluronesos més adinerats. Però també es van construir habitatges més modestos, de planta aproximada d’uns 50 m2 que solien estar distribuïts en diferents dependencies utilitzades com a tallers o negocis, a sobre es construïa un altre pis o altell per viure els seus propietaris o inquilins, a l’actual carrer d’en Magí de Villalonga, al carrer de Na Pau i a la Plaça Gran trobem algunes d’aquestes cases. El fòrum d’Iluro era l’espai públic més important de la ciutat, era el lloc on s’exercien totes les activitats públiques ja fossin socials o politiques. Al forum estaven els edificis de l’administració de la ciutat i el temple, alhora que també es trobaven els monuments més importants de la ciutat, ja fossin dels emperadors o dels patrons protectors de la ciutat, el fòrum es trobava a la zona de l’actual basílica de Santa Maria. Però Iluro també comptava amb els seus banys públics, les thermae, on a més de la higiene personal, exercicis gimnàstics i massatges, els iluronesos feien relació i vida social, es trobaven en l’actual plaça de Can Xammar.
Però Iluro va començar a tenir els seu declivi a partir de la segona meitat del segle II dC, la prosperitat dels vins d’Iluro va anar minvant segurament per la competència exterior fins a desaparèixer, així també les transformacions socials del segle III i la desaparició de l’aristocràcia urbana que es trasllada cap a les villae, van fer que Iluro es reestructurés. El segle III va representar per Iluro un segle de canvi disminuí sensiblement la seva grandària. Una vegada superada la crisi del segle III, la ciutat romana retornà a adquirir una certa importància. La planta urbanística i els traçats dels carrers tindrien moltes variacions comparant-la amb la planta ortogonal del moment inicial. El segle IV va ser un segle de consolidació de noves formes de vida rural i urbana a Catalunya, que afectaren a Iluro. Per tant les ciutats romanes després de la crisi del segle III es reduïren de forma important, algunes ciutats podem dir que van desaparèixer, mentre que altres de ben situades sobretot les de costa i d’origen romà van acabar convertint-se en nuclis fixos i perdurables, i presentaren possiblement un fenomen de concentració demogràfica paral•lel al del camp. Podem dir que al final del segle V, els carrers de la ciutat fundada al 70-80 aC, ja no existeixen, la població es desplaça cap a la zona nord, és a dir a la part del fòrum, el sector sud, es convertí en un camp de runes, on s’excavaven fosses per extreure argiles i espoliar pedres dels antics edificis per construir de nous.

Reconstruccions virtuals: Dortoka Disseny

Catalunya romana

Per parlar de la Catalunya romana hem de fer un petit viatge per la història i recordar algun dels moments inicials de la romanització als nostres territoris. Així en el decurs de la Segona Guerra Púnica, l'exèrcit romà comandat per Gneu Corneli Escipió, va desembarcar durant l’estiu de l’any 218 a.C. a la colònia grega d’Empúries, l’objectiu d’aquestes tropes era tallar la reraguarda de l’exèrcit cartaginès d’Hanníbal que assetjava la mateixa Roma. En aquell mateix any, després de la batalla de Cesse, els romans ocupen també els territoris dels cossetans, per a fundar la ciutat de Tàrraco, base d’operacions de les tropes expedicionàries romanes a Hispània. Per tant, la primera conquesta romana no respon a un model prefixat imperialista, això però no treu que amb el temps i a partir dels fets bèl•lics, es donarien un seguit de pactes, aliances, dures repressions i l’explotació del territori per obtenir recursos per subvencionar els seus exèrcits. Podríem dir que eren terres de botí, de recursos materials i humans.
Les noves terres conquerides eren annexionades en forma d’ager publicus que passava a mans del senat i del poble de Roma, que se’n feien càrrec de la seva explotació.
Acabada victoriosament la guerra, la dominació romana va començar a pressionar a les tribus ibèriques, en forma de tributs i exigències de tota mena, fet que va provocar una gran revolta indígena el 197 a.C. dos anys més tard, Cató va desembarcar amb el seu exèrcit a Empúries, derrotant a la confederació de tribus ibèriques, iniciant, tot seguit, una dura repressió, en la qual molts poblats fortificats ibèrics van resultar definitivament abandonats. Els resultats de l’actuació de Cató van suposar la definitiva submissió del pobles indígenes al poder de Roma.
Durant el segle II a.C., la cultura i l’organització de la població ibèrica va continuar desenvolupant-se, sempre sota la tutela de Roma, que exercí un domini distant. A finals del segle II i inicis del segle I a.C., la República canvia la seva actitud sobre els seus dominis a Hispània, iniciant una reorganització dels seus territoris que, a la llarga, va provocar la fi del model indígena, i l’inici del procés de romanització, fet que va comportar l’adopció d’una nova llengua, d’una nova cultura i d’una forma nova d’explotació del territori.
El territori es va reorganitzar a partir de les ciutats, que es converteixen en el seu centre administratiu.
És doncs, amb el naixement d’aquestes noves urbs, que es desenvolupa el teixit polític i social de Catalunya, que fa que s’introdueixin noves formes de vida i de relacions productives en una hibridació de coexistència entre tradicions indígenes i romanes. Ja al segle I aC, els territoris catalans estaven integrats plenament en un marc de relacions productives romanes.
Les ciutats com a eix vertebrador de la política imperial, les ciutats que amb August viuran els seus moments de màxim esplendor el gran Imperi es desenvolupa de forma important, els patronatges i l’evergetisme (actuacions mitjançant les quals els rics paguen obres, serveis o ajuts que els hi donava un prestigi davant els governan i la població) donaran forma a les ciutats. Així ja des del 161 endavant amb Marc Aureli es produeixen fets importants que fan entrar en crisi el sistema romà, el reforçament del poder polític de l’exèrcit, l’augment de la pressió fiscal que empobria a la societat, la disminució de la ma d’obra servil, les usurpacions i caos polítics, la crisi de valors tradicionals fins i tot el Cristianisme, l’afebliment de les ciutats envers la progressiva importància de les propietat rurals, el pas de l’esclavatge a la colonització, el manteniment de la vida ciutadana on es desenvolupa una plebs improductiva cada vegada més nombrosa, els territoris catalans viuran una dinàmica d’evolució o canvi de model de ciutat i per tant d’entendre les relacions dintre de l’imperi.
Canvis a nivell social de les seves estructures (descens de l’esclavitud, esgotament de l’aristocràcia urbana), canvis a nivell econòmic amb la feblesa de les finances municipals i de ruralització de les estructures, i canvis a nivell politic amb les revoltes i les invasions. Amb els darrers Antonins s’entra ja en una època de transició, inseguretat i dalt i baixos situació que va ser redreçada per Septimi Sever. En aquesta etapa ja no es van erigir tantes estàtues i l’epigrafia és més escassa. Les usurpacions amb presència de diversos emperadors simultanis marcaran l’última etapa dels Severs on ja s’albira un panorama de crisi a l’Imperi, encara que a Catalunya observem segons ens mostra l’arqueologia un panorama de canvi més que de crisi.
Un període d’inestabilitat i de canvis de pautes en la relació camp-ciutat i en la pròpia concepció de l’establiment rural que canviarà a finals del segle II, tot això documentat en algunes destruccions i/o reestructuracions d’importants centres rurals.
El model de ciutat baix-imperial a Catalunya s’emmarca en una ciutat amb una funcionalitat i dinamisme segurament superior a les de l’alt imperi. No es pot obviar el fet que les ciutats romanes després de la crisi del segle III es reduïren de forma important. Així per exemple algunes ciutats podem dir que van desaparèixer, per altres de ben situades sobretot les de costa i d’origen romà.
El que queda clar és que va existir una ruralització de les elits urbanes i per tant de gran part de l’economia envers el camp, increment del luxe en les villae emmarcat en aquest nou ambient romà. Vil·les que s’ennobleixen. Podem parlar d’estructures que ens permeten albirar el nou escenari alt medieval, on els masos ens mostraran importància de la pagesia catalana en la formació i consolidació de Catalunya i on les ciutats prenen un nou paper també caminant cap a la configuració de la ciutat medieval.
Per tant els canvis, polaritzant la societat ens mostren ja les arrels del que serà el sistema feudal, això si amb les diferencies i peculiaritats que sempre han tingut els territoris catalans vers altres territoris i que han anant construint el tarannà diferenciador del poble català.
Les primeres villae republicanes, les posteriors villaes severes i les noves estructures agràries baix imperials mostren ja unes estructures que configuraran l’edat mitjana.

Perfil i Agraïments

EL MEU PERFIL
Aquest weblog és un treball de Ricard Pedraza Pérez, estudiant del Treball Fi de Carrera de la Univeristat Oberta de Catalunya (UOC), que mogut per l'interés per la història i per explicar-la, ha realitzat aquest projecte de difusió del patrimoni cultural mataroní, tot intentant recollir, regenerar i aprofundir en uns dels jaciments més importants de Catalunya.

AGRAÏMENTS


Agrair a l’UOC (Universitat Oberta de Catalunya) per haver-me donat les eines virtuals per estudiar una carrera com Humanitats, ampliant de forma notable la meva percepció transversal de la realitat, tant històrica com actual.

Agrair al consultor Cèsar Carreras per guiar-me en el feixuc i complicat món d’un treball final de carrera com aquest. Les seves pautes han guiat aquest projecte pel bon camí.

Agrair el treball del professor Oriol Olesti, que m'ha donat una visió diferent i complerta del que va representar el món romà a Catalunya.

Agrair la col•laboració desinteressada de Joan Francesc Clariana i de Marta Prevosti, donant suport i sensibilitat a aquest projecte. Gràcies per haver excavat i interpretat aquest jaciment arqueològic.

Agrair la col•laboració i predisposició de l’Institut Municpal d’Acció Cultural de Mataró, en la persona de la seva directora Esther Merino.

Tanmateix a tot el personal del Museu que professionalment han ofert tota la col•laboració necessària per a un projecte com aquest, començant per Carles Marfà, el seu director, Àngels Soler , restauradora i Joaquim García, director d’arqueologia, a tots ells gràcies.

Agrair a Dortoka Disseny per treballar en projectes com el “Iluro una ciutat per descobrir” i obrir als ulls del món la roma mataronina.

Agrair també a Ferran Bayés per treballar en les magnífiques reconstruccions virtuals sense les quals és complicat fer-se una idea de la realitat de Torre Llauder en el seu temps.

Agrair a Blogger per crear eines tan universals com el bloc

Agrair a totes aquelles persones que han treballat pel patrimoni mataroní i a tots aquells que van recuperar “Torre Llauder”, persones que com Marià Ribas van preocupar-se per explicar a les noves generacions el passat de Mataró.

Agrair a la meva dona Victòria, la meva secretaria, coordinadora, correctora... i a les meves dues filles Irene i Adela. Sense la seva comprensió i suport això mai hauria estat possible.

Gràcies a tots per ajudar i col•laborar en “Visita Torre Llauder”.

I finalment gràcies a tu, que estàs llegint aquestes línies, perquè el teu interès és el que dona sentit a iniciatives com aquesta que només volen participar en la difusió de l’important patrimoni cultural d’un país tant ric en història com és Catalunya.

Bibliografia

BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIA.

- AAVV.(1977): Carta dels vestigis arqueològics del terme municipal de Mataró. Secció Arqueològica.Museu Municipal de Mataró.Mataró.Pàg.71-76.

- AAVV. (1980): La vil•la romana de Torre Llauder. Opuscle nº1.Secció Arqueològica del Museu de Mataró.Mataró.Pàg.3-41.

- AAVV. (1996). Història, política, societat i cultura dels Països Catalans. Volúm : 1. Fundació Enciclopèdia Catalana. Barcelona. Pàg.284-403.

- AAVV.(2004): La vil•la romana. Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt.Vilassar de Dalt. Pàg.3-22.

- AAVV.Cordinador, MAYER,M (2008).Prehistòria i història antiga de Catalunya. Història romana de Catalunya.
Les ciutats catalanes i els monuments de l'època romana. UOC. Barcelona.

- CARRERAS,C. ;MUNILLA,G.(2005) Patrimonio digital.UOC. Editorial UOC. Barcelona.

- CELA, X. ;REVILLA, V. (1999): Iluro una ciutat per descubrir. (coord. J. Garcia). Patronat Municipal de Cultura.Mataró.Pàg.14-79.

- CELA,X. ;GARCÍA,J. ;PERA,J. (2003)Fem arqueología descobrim la ciutat.Patronat Municpal deCultura.Mataró.Pàg.8-51.

- CERDÀ, J.A. ;PÉREZ, S.(1991): Darreres excavacions d’urgència davant del clos arqueològic de Torre Llauder.(Mataró.El Maresme). Laietania 6.Mataró. Pàg.127-156.

- CLARIANA, J.F.(1976):"Les llànties de la vil.la romana de Torre Llauder (Mataró)". Miscel.lànies arqueològiques de Mataró i El Maresme. Mataró. Pàg.41-84.

- CLARIANA, J.F.(1991):"Un interessant lot de terra sigil.lata tardo-itàlica procedent de Torre Llauder (Mataró)". Laietania 6. Mataró. Pàg.107-114.

- CLARIANA, J.F. (1998): "La sigil.lata itàlica-aretina decorada provinent de la vil.la romana de Torre Llauder (Mataró, el Maresme)". Laietania 11.Mataró. Pàg. 97-107.

- CLARIANA, J.F. ;JÀRREGA, R. (1994): "Estudi de la fase baix imperial de la vil.la romana de Torre Llauder (Mataró, el Maresme). Les ceràmiques". Laietania 9.Mataró. Pàg. 251-289.

- CLARIANA, J.F. ;JÀRREGA, R. (2000): "Notes sobre la darrera fase d'ocupació de la vil.la romana de Torre Llauder (Mataró): el pou excavat l'any 1982". Segones Jornades d'Arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, 4 de juliol de 1998. Iluro 2.Cabrera de Mar. Pàg. 61-72.

- MUNILLA.G. (Coord)(2004) Patrimoni Cultural. Mòdul didàctic 3: CARRERAS,C. Patrimoni digital.UOC. Barcelona.

- OLESTI, O. (1995): El territori del Maresme en època repúblicana (s.III – I aC).Estudi d’arqueomorfologia i història. Premi Iluro 1994.Mataró.Pàg.181-218.

- PÉREZ,A. SABATÉ, F. SIMON,A. BALCELLS, A. (2004). Història de Catalunya. Barcelona. Pàg:86-98.

- PONS,J. (1994). Territori i societat romana a Catalunya. Ed 62 Barcelona. Pàg.229-233.

- PREVOSTI, M.(1981): Cronologia i poblament de l'àrea rural d'Iluro.Vol:I. Premi Iluro 1980. Mataró. Pàg.251-315.

- PREVOSTI, M.(1981): Cronologia i poblament de l'àrea rural d'Iluro.Vol:II. Premi Iluro 1980. Mataró. Fig.64-72.

- PREVOSTI, M. ;CLARIANA, J.F. (1985): "Nota sobre l'excavació de salvament realitzada a la zona de l'abocador d'escombraries de la vil•la romana de Torre Llauder" Laietania 2-3. Mataró. Pàg.217-223.

- PREVOSTI, M. ;CLARIANA, JF. (1988): "Torre Llauder. Mataró. Vil•la romana. Guies de jaciments arqueològics.Generalitat de Catalunya.Barcelona.Pàg:5-39.

- PREVOSTI, M. ;CLARIANA, J.F. (1993): "Aproximació a l'estudi de l'Antiguitat Tardana a la vil.la romana de Torre Llauder". X Sessió d'Estudis Mataronins. Mataró. Pàg. 61-86.

- PREVOSTI, M. ;CLARIANA, JF.(2006): “Sobre unes singulars peces ceràmiques de Torre Llauder”. XXII Sesio d’Estudis Mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria i Patronat Municipal de Cultura.Mataró.Pàg.51-70.

- RENFREW, C. ;BAHN,P.(1993): Arqueología : teorías, métodos y práctica.Torrejón de Ardoz. Akal. Pàg.65-105.

- RIBAS, M. (1966):La villa romana de la Torre Llauder de Mataró: Monumento histórico-artístico. Ministerio de Educación Nacional. Dirección General de Bellas Artes. Servicio Nacional de Excavaciones Arqueologicas.Madrid.

-SARTRE,M. (1994). “El oriente romano. Províncias y sociedades provinciales del Mediterraneo oriental de Augusto a los Severos (31 aC-235 dC).Madrid. Akal. pàg 150-180.

-PLÁCIDO, D. (1994) “Historia de España I. La Antigüedad.” Ed. Nerea. Pàg.128-138.

-VARELA,A. ALBADALEJO,G. BONS,A. PUDEVIDA,LL. VARELLA,J.R (2004) Història de Catalunya”. Columna Ediciones.Barcelona.

WEBGRAFIA

-Wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Vil%C2%B7la_romana_de_Can_Llauder
-Ajuntament Mataró: http://www.mataro.cat/portal/es/Cultura/contingut_enllac/torre_llauder.html

-Visita virtual a Torre Llauder: http://www.viaavgvsta.anonai.com/VVTLL1es.html

-Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels Municipis de Catalunya:
- http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2771
-CLARIANA;J.F. Viatge a Iluro. Grup d'Història del Casal. Mataró (1994).
- http://www.ghcmataro.org/

El racó de l'arqueòleg

L'EXCAVACIÓ COM A MÈTODE DE RECUPERAR TORRE LLAUDER.
Torre Llauder és un jaciment arqueològic, que va ser excavat en diferents etapes temporals. Així podem afirmar que l’únic mètode per a comprovar la fiabilitat de les dades superficials , de confirmar l’exactitud de les tècniques de teledetecció i de veure en realitat que és allò que ha quedat d’un jaciment és: l’excavació. Tot i la importància cada cop més gran de la prospecció.
Objectius de l’excavació.
L’excavació manté el seu paper protagonista en el treball de camp, ja que proporciona l’evidència més fiable per al tipus d’informació que més interessa als arqueòlegs:
-les activitats humanes en un període determinat del passat.
-els canvis experimentats per aquestes activitats d’una època a una altra.
Podem dir que les activitats simultànies tenen lloc de forma horitzontal en el espai però els seus canvis es produeixen verticalment en el temps. Aquesta distinció entre segments de temps horitzontals i seqüències verticals es allò que constitueix la base de bona part de la metodologia d’excavació.
En la dimensió horitzontal, els arqueòlegs confirmen la contemporaneïtat, és a dir les activitats que es van produir al mateix temps en un lloc determinat, verificant, mitjançant l’excavació, que artefactes i estructures es troben associats en un context sense alterar, encara que existeixen processos postdeposicionals que poden canviar aquests artefactes i estructures. Un dels principals propòsits de la prospecció és seleccionar zones a excavar. Així en un jaciment amb varies fases, com el de Torre Llauder, les troballes sense alteracions seran pràcticament impossibles de trobar. En aquest context els arqueòlegs han de tractar de reconstruir , durant i després de l’excavació, quins canvis s’han produït i decidir com interpretar-los. Per això és de vital importància, si és vol realitzar una tasca d’interpretació amb alguna possibilitat d’èxit, portar un registre adequat a mesura que avanci l’excavació, . En la dimensió vertical els arqueòlegs analitzen els canvis temporals mitjançant l’estratigrafia, els nivells o estrats es disposen un sobre l’altre, els estrats arqueològics abracen períodes de temps molt més breus que els geològics, però s’ajusten al mateix principi de superposició, és a dir que a on un nivell es superposa a un altre, l’inferior s’haurà dipositat abans.

Mètode d’excavació.
Resumint, podem dir que en les tècniques d’excavació, s’observen dues vies: les que treballen la dimensió vertical mitjançant l’excavació de dipòsits profunds que revelen l’estratificació i les que es centren en la dimensió horitzontal mitjançant l’obertura d’àrees amplies d’un nivell concret per a exterioritzar les relacions espacials entre artefactes i estructures d’aquest estrat.
La majoria dels arqueòlegs combinen les dues estratègies, però existeixen formes diferents de fer-lo, així el mètode Wheeler o l’excavació en àrea son exemples ben significatius. Però hem de destacar que cap mètode serà universalment vàlid per si mateix. Qualsevol que sigui el mètode utilitzat, una excavació només serà bona en la mesura en que ho sigui el seu mètode de recuperació i registre

Recuperació i registre.
Depenent del tipus de jaciment es recuperaran i senyalitzarà la posició horitzontal dels artefactes de forma diferent. En un jaciment poc profund s'utilitzaran filtres per recuperar els artefactes petits, mentre que en un jaciment urbà i per tant més complex d’excavar ,l’arqueòleg haurà de fer una selecció més important.
Un cop s’hagi recuperat un artefacte i s’hagi registrat la seva situació, se li donarà un número que s’anota en un inventari, així els resultats de l’excavació diària es registren en quaderns de camp o en fitxes de dades, en les que existeixen unes qüestions a respondre per a la realització posterior d’informes.
Els artefactes que poden ser retirats per el seu estudi posterior surten del jaciment, però les estructures i construccions es deixen en el lloc on s’han trobat o es destrueixen en la mesura que l’excavació avança vers altre nivell. Per tant és imprescindible registrar-les, no només com a dades al diari de camp sinó també amb dibuixos i fotografies a escala adequada. Totes aquestes dades seran la base sobre la qual es realitzaran les interpretacions del jaciment.
La interpretació serà un anàlisi que necessitarà molt de temps fins i tot diversos anys i moltes vegades es pot perllongar mol més que la pròpia excavació.

Tractament i classificació.
El tractament de les troballes, és de vital importància per a una interpretació posterior. Així per exemple, la neteja minuciosa dels artefactes, presenta la necessitat de ser reconeguts en profunditat abans de netejar-los per un especialista, ja que poden conservar residus de menjar, de sang... per tant s’ha d’avaluar la possibilitat de netejar-los en profunditat abans de que es destrueixi l’evidència que ens pot donar més informació. Però no es poden seleccionar i classificar si no es netegen. La selecció inicial és fa en base a categories generals, com útils lítics, ceràmiques i objectes de metall.
Desprès aquestes categories es subdivideixen o classifiquen per a crear grups més fàcils d’utilitzar. La classificació es sol fer segons tres tipus de característiques: atributs superficials ( incloent la decoració i el color ), atributs formals (dimensions i forma) i atributs tecnològics (matèria prima original). Els artefactes constitueixen una part substancial del registre arqueològic i la tipologia ajuda als arqueòlegs a establir un ordre en el conjunt de dades. La tipologia és important com a mètode datació i com a mitjà per a definir les entitats arqueològiques d’un període determinat.
Les agrupacions dels tipus d’artefacte i de construccions d’una època i lloc concret es denominen conjunts i les sumes d’aquests reben el nom de cultures arqueològiques.
Però la classificació, no deixa de ser un mitja per a aconseguir una finalitat, així es necessiten esquemes diferents per a les diverses qüestions que l’arqueòleg ha de contrastar.
La finalitat doncs de la prospecció, l’excavació i l’anàlisi posterior, és la de publicar uns resultats, prèviament com a informe provisional i posteriorment en una monografia més àmplia.

El clos

EL CLOS I LES RESTES CONEGUDES I NO CONSERVADES.
Actualment, el que es pot visitar del clos, només ens mostra una part del sector residencial, però la vil•la ocupava una àrea important al seu voltant.
Tal i com podem apreciar a la planta general del jaciment, la vil•la s’estructurava a partir d’unes habitacions distribuïdes al voltant de dos patis, un de caire rústic (21) i un altre a la zona residencial (10), els dos patis queden oberts al sud, ja que no coneixem les construccions que es trobaven en aquesta zona.
Abans de la seva destrucció es van poder documentar les restes arqueològiques (23) i (24). El número (22) ens marca un conjunt d’estances deficientment conegudes que constituiria una segona part residencial de la vil•la, aquestes restes també van ser destruïdes.

D’aquestes estances coneixem que les seves parets estaven decorades amb pintures i aplacats de marbre i una de les habitacions tenia el paviment de peces de marbre tipus opus sectile, podríem aventurar-nos a dir que es tractaria de la zona noble de la zona republicana.
Durant la República, les habitacions de la zona noble excavada, estaven ocupades pel taller d’àmfores i possiblement yambé per la residència de l’encarregat o villucus de l’explotació, la manca de dades, ens impedeix saber a quina etapa pertany i saber la seva funció.
La zona delimitada pels números (25), (26) i (27) va ser excavada parcialment i de forma molt superficial, ja que va ser destruïda per l’extracció de sorra per la construcció. Es van poder documentar uns trams de clavegueres (32) i (33) una és l’extensió de la que procedeix de la zona dels banys de la vil•la.

També es van documentar quatre forns (26) d’una important indústria de vidre i la zona (27) serien estances destinades a magatzem. A la zona nord es pot apreciar un abocador d’escombriaires (28), del qual es van poder extreure de la seva part inferior, materials de la fase tardo-romana i post-romana. També es van trobar restes d’un pou. També es troben restes arqueològiques d’un dipòsit (29) i les restes (30) i (31) son restes de construcció, d’aquestes, només coneixem la seva existència, sense delimitar cap més dada sobre el seu ús i datació.
Totes aquestes restes arqueològiques en el seu conjunt, en donen la interpretació de l’extensió sobre el terreny de la vil•la , una explotació agrícola de dimensions importants, amb una zona construïda d’aproximadament 125 per 55 metres, tal i com es pot apreciar tant en la planta de la vil•la com en la foto aèria comparativa amb les restes.



Les troballes

RESTES ARQUEOLÒGIQUES QUE PARLEN DE TORRE LLAUDER.
No detallarem aquí tots els fragments i restes trobats en les diverses excavacions que s’han succeït durant els anys a Torre Llauder, però si intentarem fer un repàs general del tipus de materials trobats. D'aquesta forma podem fer-nos una idea de la feina portada a terme pels arqueòlegs, tant en el treball de camp com en el posterior estudi i interpretació de les peces.
Així tenim que al jaciment es van exhumar materials, restes i fragments ceràmics del tipus: sigillata sud-gàl•lica, sigillata clara A, ceràmica grisa emporitana, ceràmica de parets fina, ceràmica comuna, altres objectes, campaniana A i B, Lucerna, ceràmica ibèrica pintada, ceràmica vidrada verda, ceràmica vidrada negra, ceràmica de cuina, àmfores, tègules amb marca, altres restes com pintura mural, estucs amb relleu, peces de bronze, ferro i plom, elements de construcció, restes d’os treballat, petxines i ossos, objectes de pedra, restes de làpides, elements escultòrics, vidres, fins i tot una figureta de terra cuita, un fal•lus de coral, un camafeo de pasta de vidre, una terracota i diversos fragments d’aquesta, una màscara teatral de terrissa fina, diversos pondus (pes de teler) i moltes tessel•les soltes. Tanmateix un nombre important de monedes:
Ibèriques, púniques d’Eivissa, romano-repúblicanes, hispano-romanes, i del segle I fina al IV dC.
És a dir podem parlar d’ aproximadament 6.000 fragments. Les ceràmiques del segle II dC. son les més nombroses. Aquestes restes i fragments ceràmics, juntament amb les restes constructives d’època severa, ens ratifiquen que aquesta època dels Severs, per a Torre Llauder, va ser la de major esplendor.
No trobem gaires ceràmiques republicanes, però les que es troben palesen una gran probabilitat que Torre Llauder iniciés la seva vida productiva en aquella època romana. D’aquesta època, destaquem l’existència de varies monedes, però sempre tenint en compte que aquestes monedes republicanes cursaven també en la primera època imperial. La sigillata aretina, presenta un percentatge molt baix, però d’època agustiniana ja es van trobar algunes restes constructives. Hem de destacar que molt probablement les ceràmiques d’època republicana i augusta són tan minses segurament a conseqüència d’haver excavat poc els nivells corresponents a aquestes èpoques. Les restes també ens parlem de moments menys esplendorosos que els d’època severa. Les ceràmiques sud-gàl•liques i hispàniques tenen uns percentatges més elevats, i ens indiquen un probable desenvolupament econòmic. També hem de destacar el nombrós volum de ceràmiques datades en època baix imperial, encara que el baix percentatge de sigillata clara A ens indica que Torre Llauder també patia la crisi econòmica que travessava tota aquesta zona imperial. De totes formes podríem dir que la vil•la potser es desenvolupava de forma positiva en aquest ambient de crisi, ja que és en aquesta època quan es construeix l’absis del triclini.
Les restes i fragments extrets del jaciment ens donen a més informació valuosa sobre el tipus d’indústria que es desenvolupava a la vil•la. Les restes ens indiquen indústries d’os, teules, àmfores i vidre. Encara que de tots els materials només podem datar les àmfores corresponents als segle I i II dC.
S’ha trobat nombrosíssims objectes d’os, fins i tot peces a mig fabricar, moltes agulles, mànecs de ganivets, fitxes i botons.
Però també hem de destacar la important producció a la vil•la d’àmfores laietanes per a envasar vi entre finals del segle I aC i finals del segle II dC.
La indústria rajolera es donaria també de forma simultània. També hem de destacar la indústria del vidre, quatre forns produint alhora podrien cobrir el mercat local, però no poden datar les restes i per tant no podem enquadrar-lo en el temps.
Per tant aquestes restes industrials ens indiquen que la vil•la vivia el gran moment imperial que també es donava arreu del territori.
Hem observat els percentatges de ceràmiques i restes i les conclusions que s’extreuen a partir del seu anàlisi. Per tant hem de destacar que les restes arqueològiques són de vital importància si volem reconstruir el nostre passat